En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
skalman

skalmans bloggis

Onkel Tom (svenska b)

Onkel Tom har sålts till Augustine St.Claire som visar sig vara en mycket snäll man som gör vad som helst för sin lilla dotter eva, han tar hand om sina slavar och slår dom inte. Evas mamma och Toms nya matmor heter Marie och är hypokondriker. Hon klagar jämt och ständigt på sina bekymmer och sjukdomar. Hon var en gång i tiden en mycket vacker ung dam och det var därför St.Claire gifte sig med henne för att komma över sin hjärtesorg men hennes skönhet falnade och det visade att hon inte hade så mycket annat att ge. Nu ligger hon mest i sin säng och klagar över sina krämpor så St.Claire har tagit dit sin kusin som ska ta över hennes sysslor i hemmet så hon får vila. Hon heter Ophelia och är mycket strikt och ordningsam.

Eva som är Maries och St.Claires dotter är en riktig ängel och alla älskar henne, både föräldrarna och tjänarna. Hon är god mot alla och bryr sig inte om att deras hudfärger är olika. Eva och Tom blir goda vänner, han sjunger för henne och hon läser bibeln för honom och han berättar för henne om vad stycket handlade om. Tom har inget hårt arbete på det nya stället utan är Maries chaufför.

Eliza vilar upp sig hos kväkarna då en av dom berättar att han hade stött på en man som visade sig vara George hennes man och att han hade färdats förklädd till en spanjor eftersom han var så ljus i hudfärgen och att han skulle komma dit till henne. Hon blir då förstås överlycklig och George kommer dit redan samma kväll, han blir bjuden på middag och erbjuden att stanna så länge han vill men dom gör upp planer på att ta sig ifrån huset till en kväkare koloni.

Marie är en rätt hemsk kvinna enligt mig som inte visar någon medkänsla eller håller av någon människa lika mycket som sig själv. Det enda hon bryr sig om är at folk ska få reda på att hon lider mer än någon annan av diverse krämpor, hon bryr sig inte ens riktigt om sin dotter som visar större tillgivenhet åt sina tjänare än sin egen mor.

Augustine St.Claire är en mycket god man och han älskar sin dotter över allt annat. Han är lite svår att förstå sig på man vet inte riktigt om han bryr sig om saker och ting förutom sin dotter eller om han bara bryr sig på sitt sätt. Men han är som sagt snäll mot sina tjänare och god mot sin fru även om denna kanske inte riktigt förtjänar det. Hans värderingar är lite svåra att sätta fingret på men han är rätt liberal och gillar inte att människor behandlas dåligt men jag vet inte riktigt vart han står under slavfrågan men han tycker definitivt inte det är rätt av slavhandlarna att slå dom halvt till döds.

Boken är ungefär som den var tidigare med sitt budskap men det börjar bli mer och mer förstärkt med kristliga värderingar och utdrag ur bibeln så jag tror att boken gjordes som en politisk skrift och att författaren har velat få sin politiska åsikt hörd i den här frågan och velat förändra samhället. Jag skulle kunna kalla det för en satir även om det inte är något ironiskt i boken utan den är rakt på sak och visar tydligt vart den står. Man kan väl jämföra den med Jonathan Swifts ett anspråkslöst förslag iden punkten att den påpekar eller belyser ett samhällsproblem men Swift gör det med bisarr ironi och här så säger man den direkta åsikten och man har säkert stöd från stora delar av allmänheten annars skulle man nog inte ha vågat det.

Skrivet av skalman, 2006-05-16 22:49

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.