En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
skalman

skalmans bloggis

Onkel Tom (svenska b)

Eva är en underbar flicka som är älskad högt av alla speciellt av sin far. Tjänarna leker gärna med henne eller ser på när hon leker och tjänarna blir hennes goda vänner speciellt Tom som sjunger för henne och läser bibeln med henne. Eva hjälper tom att skriva ett brev hem till sin familj och förra ägare Mr. Shelby, hon är mycket upprörd över att slavarna inte har fått lära sig läsa eftersom dom då inte kan läsa bibeln själva och det tycker hon är väldigt synd.

Men eva orkar inte leka så länge längre och har börjat hosta. Miss Ophelia som är van inom sjukvården uppsnappar snabbt symptomen och blir orolig men St.Claire vill inte erkänna att det är något fel på hans dotter och vill inte tillkalla en doktor ännu. Men Eva känner av att något är fel och vet att hon kommer att dö snart och det berättar hon lite då och då utan sorg eller rädsla men dom hon berättar det för blir helt bestörta och säger att så kan det inte alls vara. Men hon konstaterar genast att så är det visst men att dom inte behöver vara rädda eftersom hon ska upp till himlen och vara med änglarna, det tvivlar ingen på. Eva vill att slavarna ska kunna läsa och bli fria men det kan inte hennes far lova men hon ber honom att i alla fall fria Tom vilket han säger att han ska tänka på.

Miss Ophelia får en present av St.Clarie, det är en lite svart slav flicka som heter Topsy. Hon får Topsy så att hon kan uppfostra henne efter hennes teorier, lite som ett experiment. Topsy vägrar att sköta sig och är mycket stygg men när Ophelia frågar varför hon gör sådana saker säger hon bara att det är därför att hon är stygg och inget annat. När Ophelia försöker straffa henne säger hon bara att det enda som biter på henne är stryk såsom hennes gamla husmor brukade göra men Ophelia vill inte slå henne och är förbryllad med vad hon ska ta sig till med Topsy.

Eva som kommer närmare och närmare döden och känner av det ägnar sig mer och mer åt att tänka på dom som kommer att bli kvar på jorden och där också Topsy. Hon förstår varför Topsy är stygg, det är för att Topsy inte har någon anledning att vara snäll hon har ingen som håller av henne och älskar henne och eva berättar för henne att hon älskar henne och ber henne att ändra sig för hennes skull.

Tillslut så dör eva och på sin dödsbädd får hon St.Claire att lova att han ska frige Tom. När eva har dött går St.Claire omkring som i en dvala och fyller tomrummet med världslig underhållning och går ut och dricker flera dagar i veckan. Tom blir mycket ledsen över att se sin herre sådan och ber för honom varje dag, han till och med konfronterar honom och ber honom att sluta dricka och istället rikta sin sorg till något vettigt som att försöka finna Jesus. St.Claire uppskattar denna gest, han och Tom blir vänner och han uppskattar ärligt toms kvalitéer och hans godhet. St.Claire berättar för tom att han ska ge honom fri och att han har börjat ordna med papperna. Tom blir överlycklig av det här men lovar att inte överge sin herre förens han har hjälpt honom med sina problem och att han stannar så länge han behövs.


Eva är en ängel som det har sagts tidigare och det är det bästa sättet att beskriva henne på. Hon verkar i vissa delar av boken till och med vara ett helgon som talar direkt med gud det är hon som förstår att Topsys problem är att ingen har älskat henne och det är hon som tar på sig uppgiften att göra det. Hon är inte rädd för döden för hon vet att himmelriket väntar henne det ända hon är rädd för är att hennes medmänniskor ska fara illa och det försöker hon motverka så mycket hon kan.

Topsy är i början en riktig satunge som bara gör ont men hon är också komplicerad på det sättet eftersom hon verkar vara självdestruktiv i sitt beteende. Hon verkar vilja få stryk eftersom då är hon något för någon och är inte bara ingenting. Jag tror hon är viktig i boken eftersom hon i sig själv är ett budskap, och budskapet är att alla behöver kärlek av någon form och att utan den så blir man elak och utan den så slutar man bry sig.

Nu börjar boken bli mer och mer religiös och använder sig mycket av bibliska citat för att visa hur fel slaveriet är. Man vänder sig genom det till den stora delen av befolkningen som är seriöst troende och visar att deras religion fördömer slaveriet. Det är något som dom flesta inte kan vända ryggen till speciellt inte när det kommer med direkta citat och eftersom U.S.A.:s befolkning från början bestod av många kristna sekter som emigrerade dit tror jag att det har en stor inverkan på allmänheten. Just det här stycket i boken har jag svårt att jämföra med någon annan bok som jag har läst eftersom den har starka religiösa delar och jag har inte riktigt läst någon sådan bok i alla fall ingen som jag kan dra en parallell med till den här

Skrivet av skalman, 2006-05-17 23:23

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.