En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
skalman

skalmans bloggis

Onkel Tom (svenska b)

St.Claire och tom blir mycket goda vänner och St.Claire börjar tänka mer och mer på det spirituella livet. En dag har han ett samtal med sin kusin Ophelia om slavarna och hon ville att han skulle frige tom genaste och att han skulle ordna så att dom andra slavarna får det bra om han dör. Han blir då arg eftersom hon stressar honom och går ut på stan. Han kommer tillbaks senare medvetslös buren av två karlar som säger att det utbröt ett bråk på krigen som han satt på och när han försökte gå emellan blev han knivhuggen. Ophelia såg att han var döende och band om hans sår och la honom i en skön säng. Han dog senare med Tom hållandes hans hand, sekunden han dog förstod Tom att han hade kommit till himlen.

Nu började ett svårt öde för slavarna eftersom deras matmor Marie inte alls var lika snäll som sin avlidne man. Hon började direkt hota med att piska slavarna. Tom bad miss Ophelia att prata med Marie om hans frigivning som St.Claire hade lovat honom men Marie sa att det inte alls gick för sig nu behövde hon alla pengar hon kunde få.

Istället för friheten blev Tom såld igen. Han fraktades till en slav auktion och blev där köpt av en hemsk man med namnet Legree. Legree ägde ett plantage ute i söderns träskmarker och det stället var ett helvete för slavarna, han var på intet sätt god mot dom och slet ut dom tills dom dog och köpte nya istället för att ta hand om dom. Nu började Toms svåraste period i livet som skulle bli ett sant test på hans kristlighet.

Eliza och George ska lämna huset och fara till kolonin men då får dom beskedet av en av kväkarna som råkade överhöra ett samtal från några skumma typer. Dom berättade att dom visste vilken väg Eliza och George skulle ta och att dom skulle fånga in dom och sälja dom. George tar då fram sina pistoler och säger att han kommer att vara redo för dom. Dom får hjälp av en kväkare vid namn Philius som känner till området och vet hur dom ska ta sig förbi förföljarna. När dom är ute och åker på vägen i vagnen skickar dom ut två ryttare som rider i förväg och kollar att kusten är klar dom komemr tillbaka och säger att det är flera ryttare där framme som närmar sig. Dom kliver då ur vagnen och ber ryttarna fortsätta med vagnen fram till kolonin och hämta hjälp. Själva springer dom upp på ett lättförsvarat ställe där Philius brukade slå läger när han jagade. George skjuter ner en av förföljarna och resten flyr och dom tar sig säkert till kolonin.

Skrivet av skalman, 2006-05-18 23:59

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.