Skorpionen delar med sig...
Recept på en smaskig jul
PAPPAS FUDGE
100 g smör
2 dl vispgrädde
4 dl strösocker
25 "sockerbitar" (skumsega heter de i lösgodishyllan)
2 tsk snabbkaffepulver
200 g mörk choklad
Gratängform el matbrödsform med bakplåtspapper i.
Förberedelser: Klipp "sockerbitarna" i mindre bitar. Hacka chokladen. Förbered formen.
Smält smöret i en stekpanna med lite högre kant om du har. (Tips: rör om hela tiden så det inte blir brynt.)
Häll i vispgrädden. Tillsätt strösockret och rör så det smälter.
Tillsätt "sockerbitarna" och rör om tills de smält helt.
Rör ner snabbkaffepulver och choklad. Nu är det viktigt att inte röra för länge. Bara precis så att det smält.
Häll upp i formen och låt stelna kallt.
Skär i bitar och förvara svalt.
JULSTUBBE
Mandelmassa
Russin
Sprit (cognac, whiskey eller rom är gott)
Mörk choklad
Skållad mandel/Valnötskärnor
Russinen ska marineras i vald sprit och blir bäst om de får ligga och dra i minst ett dygn innan.
Dag 1: Finhacka russin och täck med sprit. Förvara svalt.
Dag 2: Riv madelmassan och blanda ner russinen. Mosa ihop med en gaffel om du inte gillar att kladda ner dig. Eller använd händerna för att nå snabbare resultat.
Forma till längder och ställ svalt medan du smälter chokladen.
Pensla längderna med choklad. Dra en extra gång med choklad på ovansidan och dekorera med mandel eller vadhelst ni vill.
Tips: Choklad smälter man enklast genom att bryta i bitar i en microtålig plastburk. Kör ett par sekunder i taget och rör om ordentligt emellan. För att undvika att bränna vid, kan man på slutet smälta den sista chokladen genom att röra om.
KANDERADE CITRUSSKAL
2 apelsiner
2 dl strösocker
2 dl vatten
Skär av skalet på apelsinerna och koka upp skalbitarna tre gånger i nytt vatten.
Skär dem sedan i önskad form. (Jag brukar strimla dem.)
Koka upp socker och vatten.
Lägg i strimlorna och småkoka tills de ser nästan genomskinliga ut.
Sprid ut på plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
Vänd dem sedan i socker eller doppa dem i choklad.
Förvaring: Plastburk med smörpapper emellan lagren.
Lycka till!
Skrivet av skorpion, 2007-12-16 11:34
Citrusskalen lät riktigt gott.
Annars är jag inte så förtjust i choklad. Tycker allt julgodis är så sött, för sött :)
Skrivet av celadus, 2007-12-17 13:53
Byter man ut 0,25dl grädde mot baileys får man god baileysfudge. Funkar även bra om man blandar socker, margarin, grädde och godis (jag använder marshmellows) i en kastrull och rör om tills godisen är smält. Sen har jag i chokladen (utan att hacka) och baileys, tar av kastrullen från plattan och rör om tills allt smält. Har än så länge bara testat utan kaffe men ska testa med också. Försöker inte beserwissa eller så utan ger bara ett tips på hur det hela går snabbare och ändå bli lika bra :-)
Skrivet av Riinan, 2009-03-06 23:45
Tack! Ska ge mig på fudgen och citrusskalen snarast ;)
Skrivet av Diana, 2007-12-16 17:13