En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Vin och vinkunskap

En blogg för de som vill lära sig lite mer om vin på ett enkelt sätt.

Denna veckas vinprovning handlade om Sydamerika. Vi provade röda och vita viner gjorda på druvor som är typiska från denna kontinent. Vinerna var gjorda på den gröna druvan Torrontes samt de blå druvorna Carmenere och Malbec. Överhuvudtaget prisvärda, bra och spännande viner med jämn kvalitet även om det kanske inte gav mig den jättestora tillfredställelsen.

Om man väljer vin efter druva så är detta druvor som man kanske inte alltid väljer utan man tar något man känner igen som t.ex. en Cabernet Sauvignon eller en Merlot från Frankrike. Som konsument tror jag man vinna på att lite oftare välja nya världens viner och någon av deras egna lokala druvor. I min mening så får man mer vin för pengarna. Jag väljer att skriva lokala druvor även om t.ex. Malbec är en gammal bordeauxdruva. Det är i alla fall i Argentina som den fått ett nytt liv.

Skrivet av vino, 2010-02-17

Visa hela (0 kommentarer)

Jag var på en vinprovning i veckan. Temat var viner från Kalifornien. Vi provade två stycken vita och fyra röda viner. Bonterra Viognier (2007) från Mendocino County betraktar jag som prisvärd för 135 kr. Jag kände en lätt doft och smak av honung samt en hel del citrus. Druvan Viognier är på stark frammarsch i Kalifornien där den tar plats på bekostnad av Chardonnay.

Att man kan få bra Pinot Noir utanför Frankrike visste vi. Faktum är att man måste upp i relativt höga prisklasser för att få goda Pinot Noir från Frankrike. Bliss Pinot Noir (2006) från North Coast är precis så mogen att den börjat utveckla en tegelröd nyans. Smakupplevelsen går närmast till jordgubbar. Druvorna kommer från Russian River, Sonoma Coast och Mendocino. Priset är 129 kr och måste betraktas som prisvärt i jämfört med sina franska konkurrenter.

Slutligen något om Sterling Vineyard Cabernet Sauvignon (2005) från Napa Valley. Ett utomordenligt gott vin och för mig den bästa i hela provningen...

Skrivet av vino, 2010-02-14

Visa hela (0 kommentarer)

Hej!

Jag heter Ivan och är den som står bakom denna sida.

Min tanke med denna blogg kan sammanfattas i några punkter.

  • Att sprida kunskap om vin
  • Att kunna förmedla vad som skiljer mellan olika viner
  • Att ge vintips

Själv njuter jag av vin och jag vill gärna förmedla samma känsla till mina läsare.

Ett och annat kommer jag att berätta från några vinresor. Närmast så reser jag till Sydafrika i slutet av februari. Mer om detta kommer senare.

Skrivet av vino, 2010-02-06

Visa hela (0 kommentarer)