En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

yahyas bloggis

Han stannade i buchenwald i kanske 2 dagar sen skulle dom delas in i 2 grupper och åka till olika koncentrationsläger. Hans läger hette zeite och dom andra pojkarna åkte till Magdeburg. Nu han var helt ensam. I lägret pratade han med en pojke på en samling och då kom en vakt och slog till honom i ansiktet så det kom blod. Det var första gången han fick stryk från någon. Han blev kompis med en kille som hette bandi Citrom som också var från ungern. Han hade bott i arbetsläge ri 4 år. varje dag dom måste jobba och bära sten med spadar eller säckar med cement. Han jobbar så hårt att hans händer blöder. Nu sover dom i tält och det finns mer plats än i Auswich. På kvälarna pratar alla om sina liv och om historier. Han träffar en man från hans hemstad som kallas den olyckliga mannen. Nästa dag på samlingen kommer soldater med en trasig kropp och det är den olyckliga mannen. Han blir ledsen.
Han tänker mycket på hur det var hemma och saknar sin familj och skolan. Han tänker att...

Skrivet av yahya, 2006-11-30

Visa hela (5 kommentarer)

På Auswitch är det mycket folk och när dom har delat männen från kvinnorna och barnen ska dom gå till badet och tvätta sig. Soldaterna är inte så många för det är fångar som också jobbar och hjälper till att säga till alla nya vad dom ska göra. Inne i lokalen ska dom klä av sig och raka sitt hår, på huvudet och könshåret. Det är andra fångar som rakar dom . Sen ska dom gå och duscha. 3 personer måste dela på en tvål men dom är glada eftersom dom inte har duschat på flera dagar och nu blir dom rena. Gyurka och hans vänner förstår fortfarande vilket ställe dom har kommit till men dom ska snart märka det.
Alla får gamla och förstora kläder som är likadana som fångarna och nu förstår Gyurka att han också är en fånge. Dom får ett nummer också som dom måste komma ihåg. När dom kommer ut på gården så träffar dom andra judar som varit där längre. Dom börjar höra rykten óm att det är en dålig plats. Gyurka och hans kompisar får en äcklig soppa till...

Skrivet av yahya, 2006-11-30

Visa hela (1 kommentar)

Gyurka är fortfarande på tåget. Det ska ta 3 dagar att komma fram. Han tror fortfarande att det ska bli roligt där och att han ska tjäna pengar. PÅ tåget är det fullt med människor. Det finns en hörna där dom måste gå på toaletten så det luktar på tåget. En kvinna dör för hon får inte vattne. Guyrka förstår fortfarande inte och tror bara att den kvinnan var gammal och sjuk därför hon dog. När dom kommer fram står det på en skylt, Auswich-Birkenau. Dom går av från tåget och kommer till en stor plats. Soldaterna säger att dom ska bada och läkarundersökas. Kvinnorna och männen måste säga hejdå till varandra. Fortfarande förstår ingen att det är allvarligt.
Plötsligt ser dom några fångar med randiga kläder som på fängelset. Dom ser att fångarna är judar och har gula stjärnor på sig. Fångarna säger på ett annat språk till dom någonting. Dom förstår att dom menar att säg att ni är 16 år och inte trötta eller sjuka.
Gyurka förstår inte så mycket...

Skrivet av yahya, 2006-11-29

Visa hela (2 kommentarer)

Nu han har börjat jobba. Eftersom Gyurka är jude får han inte gå mer i skolan så han jobbar i en annan stad i en murarfabrik. Varje dag måste han åka bussen dit med andra pojkar som också jobbar.
En morgon när han åker på bussen så stannar den. Det är en polis som stannar bussen och alla måste gå av. Polisen tar alla judar sen åker bussen igen. Gyurka förstår inte vad som händer men blir glad när han träffar sina kompisar som också skulle jobba. Dom väntar hela dagen i en lokal och det blir mer och mer folk hela tiden.
Klockan fyra säger polisen att dom ska till en "högre myndighet". Dom måste ut och gå i långa led och kom till ett stort hus. Vid det huset fanns massa militärer och han vet inte vad som ska hända. Han vet bara att han kommer inte hem ikväll till sin styvmor.
Dagen efter sitter han på ett fullt tåg. Han tror att han ska åka till en plats och jobba och tjäna massa pengar. Han förstår inte att det är farligt för honom.

Skrivet av yahya, 2006-11-28

Visa hela (0 kommentarer)

Hej cecilia!

Nu har jag börjat läsa i min nya bok som jag fick från dig. Det är mannen utan öde som Imre Kertesz har skrivit. Jag har läst till sidan 34. Boken handlar om en pojke som heter Gyurka och är 14 år. Han bor i Budapest och det handlar om Budapest från år 1944. Det är under kriget och hans familj är judar.
I de här 30 sidorna berättar han att hans pappa har blivit tillkallad till arbetsläger och dom har gjort en kväll med mat och bett till gud för att hans far ska åka. Dom är ledsna och vet inte om han ska komma tillbaka eller inte. Hans styvmamma är väldigt ledsen men ändå tar hon hand om Gyurka.
Gyurkas föräldrar är skilda och han bor med pappan och styvmamma. Dom har en affär men måste stänga den för det är förbjudet att judar ska ha affärer. Dom sålde den till en vän som inte är jude.
Gyurka har blivit lite kär i en tjej som heter Annamaria som också är jude och hans granne.


Hoppas att du har fått mina frågor som vi hade läxa i förra...

Skrivet av yahya, 2006-11-23

Visa hela (1 kommentar)

Hej!
Nu har jag valt en bok och lånat, den heter Brick Lane av Monica ALI. JAg ska läsa den ocj skriva blogg. Den är ganska lång men jag ska försöka hinna läsa den.

// Yahya

Skrivet av yahya, 2006-11-14

Visa hela (0 kommentarer)

Nu berättar han mer om sig själv att han är en duktig drak flygare och han vinner alltid.Det var en vinter dag och han var ledig från skolan,på den här tiden av året brukar man vara ledig från skolan och det var han också.
Amir och Hassan ska tävla på drake kampen och det är en dag när alla samlas på en plats och där de tävlar.
Den dagen Amir hade tur och va tävlingen över alla Hassan va så jätte glad över att han van och hassan hoppade runt och skrek du va,du va.
Amir ville ha den sista draken som föll ner Hassan som va jätte duktig drakelöppare så han lovade Amir att han ska fånga den till honom.
Hassan var på väg att fånga draken åt Amir på vägen blev han fångatagen av Asef och hans kompisar,efter som Asef va kaxig kille och han var jätte arg på Hassan så han började slå han och hans kompisar tog ner honom på marken.
Amir var orolig och letade efter Hassan när han kom på en liten smal gata så såg han att Asef våldtog han i rumpan.
Amir var rädd han...

Skrivet av yahya, 2006-05-12

Visa hela (1 kommentar)

Den första boken jag läste var Doktor Glas som var en jättetråkig roman men den här boken är helt annorlunda. Oavsett att den handlar om Afghanistan så tycker jag att den är jätterolig. Den är lättare att förstå än Doktor Glas. Jag blev glad att jag tyckte om boken och det var första gången som jag tyckte det var roligt att läsa en bok och kan inte sluta att läsa. Jag har läst till klockan två på natten. Även fast boken är jättetjock och stor så känns det inte jobbigt.

Skrivet av yahya, 2006-05-11

Visa hela (0 kommentarer)